Wijnbergen Groenvoorziening werkt met een ervaren vast team en begeleidt studenten in de praktijk van ons prachtige hoveniersvak. Wie zijn deze enthousiaste mensen die u in uw tuin kunt verwachten?

Jan Willem van Wijnbergen (1976)

Jan Willem is samen met zijn broer Richard eigenaar van Wijnbergen Groenvoorziening. Het bedrijf is door hen in 2000 opgericht en hij en Richard wonen allebei in Kampen. Als achtergrond heeft Jan Willem havo, mbo Weg- en Waterbouw, mbo Tuincentrum en mbo Hovenier gedaan. “Bij Wijnbergen hebben we een gezellige groep collega’s waarmee we iedere keer weer supermooie resultaten neerzetten. We mogen eigenlijk altijd tuinen opknappen, je komt ergens waar het rommelig, achterstallig en/of gedateerd is en daar mogen we dan wat moois van maken, of dat dan gaat om tuinaanleg of onderhoud.” Jan Willem is enthousiast over de mix van verschillende klanten: eerst bij een jong gezin, dan bij een complex met seniorenwoningen, vervolgens bij een groot bedrijf en dan bij een wat oudere dame. De mensen zijn altijd blij en tevreden met het resultaat.
“Ook het werken in de buitenlucht is (meestal) heerlijk. Verder is de mix van het hovenierswerk, kantoorwerk, de adviesgesprekken en opnamegesprekken(doorspreken wat er moet gebeuren) erg leuk. De laatste punten zijn natuurlijk onderdeel van het hebben van een eigen bedrijf.”
Jan Willems ideale tuin is een grote tuin met weelderige beplanting. Strakke hagen en gazons contrasteren met borders waar de boel welig tiert. Er zijn pergola’s voor het ruimtelijke effect, bomen, subtiele verlichting en in een mooie zichtlijn vanuit het huis een spiegelvijver.

Richard van Wijnbergen (1970)

Richard is in 2000 samen met zijn broer Jan Willem gestart met hun eigen bedrijf. Ze wonen allebei in Kampen. Richard heeft de Middelbare Tuinbouwschool gedaan en heeft ook zijn diploma’s in de boom- en bloemteelt en zijn fruitteeltvakdiploma op zak. Met zijn achtergrond in de boomteelt is het dan ook logisch dat Richard het aanspreekpunt is voor de kerstboomkwekerij en kerstbomenverkoop. “Mijn droom was van jongs af aan al om mijn eigen bedrijf te hebben. Er komt wel veel bij kijken. Juist alle facetten bij elkaar, de diversiteit in het bedrijf en het hebben van een eigen bedrijf, dát maakt het mooi.”

Jeroen Boer (1983)

Jeroen reist wat verder naar het werk, hij woont in Harderwijk. Omdat het werk goed bevalt, is het reizen geen enkel probleem. Dat blijkt wel uit het feit dat Jeroen al 15 jaar werkzaam is bij Wijnbergen Groenvoorziening. Zijn opleiding volgde Jeroen bij AOC de Groen Welle (nu Zone.college) in Zwolle. “Het team van Wijnbergen Groenvoorziening is hecht en leuk. Ook het contact met klanten is erg leuk. Ik hou ervan een mooi product op te leveren voor de klant.” Jeroen houdt erg van het aanleggen van een tuin, maar ook voor het snoeien van de tuin draait hij zijn hand niet om. Verder klimt hij graag in bomen om deze te snoeien of – als dat nodig is – te verwijderen. “Mijn droomtuin? Die is wel afhankelijk van het huis en de bewoners. De basis is voor mij zo veel mogelijk groen in een tuin met gras, borders en ik vind het mooi hoogte in de tuin te brengen met mooie bomen. In de borders staan verschillende soorten bloeiers op verschillende momenten van het seizoen. Natuurlijk maken mooie verlichting en straatwerk de tuin dan echt af.”

Bob Last (1994)

Bob Last heeft als Kampenaar zijn opleiding in Emmeloord gevolgd: mbo 3 Hovenier. Bob is sinds 2015 verbonden aan Wijnbergen en heeft daarvoor nog twee jaar stage gelopen waarvan 1 jaar bij Wijnbergen Groenvoorziening. “Wat het werken bij Wijnbergen zo mooi maakt? Lastig te zeggen, maar ik ga elke dag met plezier naar mijn werk! Het algemene onderhoud van schoffelen tot hagen snoeien en een tuin aanplanten vind ik mooie aspecten van het werk. Je hoort mij weinig over het aanleggen van bestrating. Natuurlijk lukt mij dat ook, maar mijn collega’s zijn daar beter in. Misschien is dat wel het mooie van het bedrijf: dat iedereen doet wat hij leuk vindt en waar hij goed in is.
Mijn ideale tuin heeft dan ook zeker gras, veel beplanting voor alle seizoenen en zomerbloeiers. En bomen mogen uiteraard niet ontbreken.”

Stephan van de Weerd (2000)

Stephan van der Weerd woont ook in Kampen. Hij doet momenteel de studie Security Management aan de Hogeschool Saxion. Hij is bij Wijnbergen Groenvoorziening in 2016 begonnen als bijbaantje op de zaterdagen en in de vakanties. “Het leek mij een leuk vak en ik had gelijk. Ik heb dit een paar jaar gedaan en ben in 2020 weer teruggekomen in mijn tussenjaar en heb toen 4 dagen in de week meegedraaid.” Sinds Stephan weer studeert, is hij parttime actief bij Wijnbergen Groenvoorziening. “Ik werk er graag, want er hangt onderling een leuke sfeer en het is heerlijk om buiten mijn studie lekker buiten bezig te zijn. Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd; van snoeien tot straten en van schoffelen tot shovel rijden. Ik zal dit mijn leven lang als hobby houden 🙂 Mijn ideale tuin bezit veel groen, met veel snoeiwerk en een grasveldje. Daarnaast een leuk terrasje met een overkapping/pergola die begroeid is met blauwe regen. Ook vind ik een moestuintje en wat fruitbomen erg leuk.”

Gerco van den Berg (2004)

Gerco is de benjamin van Wijnbergen Groenvoorziening. Hij is als stagiair al anderhalf jaar bij Wijnbergen Groenvoorziening aan de slag en woont in Zalk en Ens. Hij volgt de hoveniersopleiding niveau 2 op het Aeres College en wil graag volgend jaar doorstromen naar niveau 3. Voor het Aeres College zat Gerco op Zone.college en heeft daar zijn vmbo GL afgerond. “Wat het voor mij bijzonder maakt bij Wijnbergen Groenvoorziening te werken is de goede sfeer tussen de collega’s. Omdat ik nog lerend ben, is het echt fijn dat ik met al mijn vragen bij mijn collega’s terechtkan. Hoe mijn ideale tuin eruitziet? Dat is een lange en brede tuin met veel hoogteverschil en een mooi tuinhuisje met heaters waar je ook in de winter in kunt zitten. Natuurlijk zijn er veel borders en planten en wat mij betreft hoeft het niet allemaal even strak te wezen: ik hou wel van de wat getrommelde steentjes en rondingen in de tuin.”

Marilene Simonse (2003)

Marilene is net nieuw bij Wijnbergen Groenvoorziening. Hoewel ze geen onbekende is, want ze heeft tijdens haar niveau 3-opleiding tot hovenier bij het Zone-college al stagegelopen bij Wijnbergen Groenvoorziening. Nu doet ze de verkorte niveau 4-opleiding en werkt ze 4 dagen en gaat ze 1 dag per week naar school. “Bij Wijnbergen Groenvoorziening is het super fijn werken. Wat ik zo prettig vind is de afwisseling in het werk en de flexibiliteit en natuurlijk dat het zo’n enorm leuk team is. Ik heb ook wel bij een eenmanszaak stagegelopen en dat is ook leuk. Maar nu heb je meer afwisseling en dynamiek.” Marilene woont buiten Ens, daar hebben ze een boerderijtuin met nu nog veel gras, omdat ze er nog maar net wonen. “Deze zomer hebben we een deel van de tuin aangepakt, daar heb ik het beplantingsplan voor gemaakt. Er zitten niveauverschillen in met een waterval erdoorheen verwerkt. Ook staat er een mooie boom in en liggen er verschillende trappetjes. Mooi als daar ook nog goede verlichting in komt. Mijn ideale tuin? Die heeft haagjes, bomen, maar ook wel gras. Ik zou in mijn tuin 25% bestrating willen en 75% groen.”